De zamioculcas wordt nog maar sinds ’96 gekweekt. Nu kom je deze exotische plant steeds vaker tegen. Ze oogt mooi én dat zelfs als je niet begenadigd bent met groene vingers. De zamioculcas is dus de ideale plant voor leken: ze is immers bestand tegen droogte. Weinig water, droge lucht, weinig licht, insecten... kunnen haar niet deren.


Kamerpalm

De zamioculcas zamiifolia noemt men ook wel kamerpalm. Ze oogt exotisch met haar dikke, leerachtige en glimmende bladeren. De lange stengels die uit de ondergrondse worteltakken of rizomen groeien, hebben een dikkere basis met reservewater.

Net zoals lucky bamboo’s en amaryllissen plaatst men de stengels ook wel los in een vaas.Bloemen

De zamioculcas bloeit ook: ze draagt zowel vrouwelijke als mannelijke bloemen. In haar natuurlijke habitat bloeit ze echter makkelijker dan als ze gekweekt wordt. De zamioculcas behoort tot de familie van de araceae of de aronskelken. Haar bloeiwijze is dan ook vergelijkbaar.

Oost-Afrikaanse plant

De natuurlijke omgeving van de zamioculcas bevindt zich in tropisch Oost-Afrika. In landen zoals Kenia, Zimbabwe, Tanzania, Malawi, Zuid-Afrika... groeit de plant op rotsachtige grond in laaglanden of aan de voet van hooglanden.Weinig verzorging

Het grote voordeel is dat de plant weinig verzorging vraagt. Een licht of donker plekje, veel of weinig water... de zamioculcas overleeft het wel.

Met de juiste verzorging zijn het goede groeiers. Als je de plant klein wil houden, hou je best dezelfde potmaat aan. Wil je ze laten uitgroeien tot een volle, grote plant, dan koop je best een grotere pot. Opgepast bij het verpotten. want de zamioculcas is giftig.


Verzorgingstips:


*

Een gemiddelde temperatuur rond 20°C is ideaal. Probeer een minimum van 10°C te bereiken.

*

Plaats de plant op een halfzonnige, lichte plaats. Volle zon verdraagt de plant slechts enkele uren per dag.

*

Geef de plant af en toe water. Je laat hem best niet uitdrogen - de bladeren vallen dan af. Als je de plant te veel water geeft worden de bladeren geel onderaan.

*

Draai de plant geregeld zodat ze gelijkmatig groeit.

*

Bespuit de bladeren met lauw water om ze af te stoffen. Gebruik bij voorkeur regenwater of gedemineraliseerd water. Kalkrijk kraantjeswater veroorzaakt witte vlekken.Geef in de winter minder water.

*

Geef een keer per maand een beetje mest.

*

Indien de plant echt te groot word voor zijn pot , mag u de zamioculcas verpotten

Bij het verpotten mogen de wortelknollen niet beschadigd worden. als dit toch zou gebeuren zullen schimmels binnendringen in de knol en zal deze wegrotten , de plant zal dan sterven

Vermeerderen

Als je de plant wil stekken, volstaat het een stengel af te snijden en in een pot met vochtige aarde te plaatsen. Na een tijdje vormt de stek een wortelstok. Daaruit komen dan nieuwe takken en bladeren. Het duurt wel enkele jaren eer de plant opnieuw bloemen draagt.

Ook via de bladeren kan je de zamioculcas vermeerderen, waaraan zich kleine knollen vormen. Dorre, droge bladeren lijken misschien dood, maar de knolletjes aan de bladeren blijven leven. Hieruit groeien wortels en later ook stengels.